Kastamonu’da sel riski taşıyan dere yatağına yapılması planlanan okul projesi iptal edildi.
Mehmet Şenol’un change.org/SelAlaninaOkulOlmaz adresinde yürüttüğü kampanya başarıya ulaştı. Kastamonu’da sel riski taşıyan dere yatağına yapılması planlanan okul projesi iptal edildi. 2021’de Kastamonu’da Ezine Deresi’nin taşması büyük bir sel felaketine neden olmuştu. Felaketin üzerinden henüz iki yıl geçmişken, Abana bölgesinde derenin hemen yanı başına bir okul inşa edilmek istendi ve bu karar büyük tepkiye yol açtı. Mehmet Şenol, yeni bir sel yaşandığında sular altında kalacak olan bu alana okul yapılarak öğretmen ve öğrencilerin tehlikeye atılmasına itiraz etti ve bir imza kampanyası başlattı. Yalnızca 2020 yılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verileri dahi bir yılda 177 sel ve su baskını yaşandığını gösteriyor. Deniz suyu sıcaklığının son 40 yılın en yüksek seviyesinde gözlemlenmesi ve buna bağlı olarak yağışların artması nedeniyle Karadeniz, 2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından öncelikli bölge ilan edildi. Buna rağmen Kastamonu’da iklim değişikliği eylem planları rafa kaldırılmış durumda. Halihazırda dere yatağında yer alan binaların devlet desteğiyle daha güvenli bölgelere taşınması sözü verilmişken, dere yatağına okul yapılması planı yeni bir dere taşkını korkusuyla Kastamonu halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Ancak yetkililer bir sakınca olmadığı konusunda uzun süre ısrarcı oldular. İtirazlar yükselmeye devam etti ve 13 bin 500’den fazla kişinin imzasının da katkısıyla mücadele başarıya ulaştı. Kampanya change.org/SelAlaninaOkulOlmaz adresinde.
“Samsun Kurupelit Marina itfaiye alanı halkındır”
Bir yanda mücadeleler başarıya ulaşırken, diğer yanda yaşam alanlarını korumaya dair çabalar devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Kurupelit Marina itfaiye alanını ranta açma girişimlerinin ardından Nedim Ecevit, change.org/samsunkurupelit adresinde bir imza kampanyası başlatmıştı. Kampanyacı, gerek imza yoluyla gerek bire bir eylemlere katılarak sürdürülen mücadelenin karşılık bulduğunu ve açılan ikinci ihaleye de katılım olmadığı müjdesini verdi. Nedim Ecevit, Samsun Kurupelit Marina ve çevresinin halkın nefes aldığı, sandalyeleriyle deniz kenarında oturduğu, öğrencilerin vakit geçirdiği bir bölge olduğunu vurguluyor ve bu bölgenin su samurlarını ve 15 çeşit kuş çeşidini barındıran bir ekolojik bölge olduğuna dikkat çekiyor. Daha önce yapılmak istenen yapılaşma projelerinin iki kez mahkeme tarafından reddedildiğini ancak buna rağmen meclis çoğunluğu oluşturularak ve aceleye getirilerek satış yetkisi istendiğini belirten Nedim Ecevit, halkın severek vakit geçirdiği kıyı şeridinde bu tür yapılaşma projeleri yerine bu alanların halka açılması gerektiğini savunuyor. Süreç henüz sona ermiş değil. Kurupelit Marina ve sahilinin ranta açılmasına karşı yürütülen kampanya change.org/samsunkurupelit adresinde.
“Japonya’daki yunus katliamını durdurun”
Yaşam alanlarına ve tüm canlıların yaşam haklarına dair saldırılar ne yazık ki bitmiyor. Japonya’nın sahil kasabası olan Taiji’de her yıl gerçekleşen yunus avcılığının iki hafta önce yeniden başlaması üzerine Almanya’dan Dennis Süß, change.org/yunuskatliaminidurdur adresinde uluslararası bir kampanya başlattı. Kampanyacı, yunusların av zamanı boyunca körfezin bir kıyısına sıkıştırılarak acımasızca katledildiğini, berrak deniz sularının yalnızca birkaç dakika içerisinde yunuslar için bir kan gölüne dönüştüğünü, bu durumu düşünmenin bile kendisini derin bir üzüntü ve öfkeye sürüklediğini belirtiyor. Avcılık bu şekilde devam ettiği takdirde yalnızca birkaç yıl içinde Japonya’da korunması için mücadele edilecek yunus kalmayabilir. Japonya’daki yunus avcılığının sona ermesi için birçok hayvan hakları kuruluşu mücadele ediyor olsa da bunların yeterli olmadığı görülüyor. Bu anlamsız katliama bir an önce son verilmesini ve hayvanların birer eşya değil duyguları olan canlılar olduğunun kabul edilmesi gerektiğini belirten Dennis Süß’ün başlattığı uluslararası kampanya change.org/yunuskatliaminidurdur adresinde.
“Yemek atıkları sokak hayvanları için mamaya dönüştürülsün”
Geride bıraktığımız 4 Ekim Hayvanları Koruma gününde öne çıkan kampanyalardan biri ise change.org/kurumama adresindeki ‘Yemek Atıkları Sokak Hayvanları için Mamaya Dönüştürülsün’ talepli kampanya oldu. Başta Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 14 belediye, hem sokakta yaşayan hayvanları beslemek hem de gıda israfını önlemek için güzel bir projeye adım atmışlar, restoran ve otel gibi işletmelerden topladıkları üretim fazlası gıda maddelerini ve yemek atıklarını mamaya dönüştürerek sokak hayvanlarına dağıtmaya başlamışlardı. 2022’de yayınlanan Ulusal Sera Gazı Envanteri Raporu'na göre, Türkiye'de 18,1 milyon ton gıdanın çöpe gittiği ve bunun da ortalama 10 milyon aracın bir yılda oluşturduğu CO2 emisyonu ile aynı etkiye sahip olduğu düşünüldüğünde gıda israfının iklim krizi üzerindeki etkisi de görülüyor. Hem sokaklardaki canlıların aç kalmaması, hem de gıda israfının önlenerek karbon emisyonlarının azaltılması adına bu uygulamanın daha fazla belediyeye yayılması için Ulaş Çelik’in başlattığı kampanya change.org/kurumama adresinde.